Retaron

Retaron® kapsule (30 kapsula u kutiji) nemakog proizvođača Ursapharm predstavljaju odličan dijetetski suplement za zdravlje Vaših očiju. Preporučuju se za pacijente sa suvom formom senilne makularne degeneracije kao i za bolest suvog oka. Retaron je dijetetski suplement koji sadrži ekstrakt bobica aronije (Aronia melanocarpa), elemente u tragovima cink i selen, kao i važne komponente lutein i zeaksantin makularnih pigmenta u preporučenim količinama. Pored toga, prisutni su i vitamin C i E i esencijalne omega-3 masne kiseline DHA i EPA. Retaron® se uzima samo jednom dnevno jedna kapsula.

Senilna degeneracija makule (Age Realeted Macular Degeneration – ARD, AMD) zbog sve dužeg životnog veka postaje sve zastupljenije oboljenje oka. Definiše se kao degenerativni poremećaj oka kod osoba starijih od 50 godina života. Ovaj poremećaj karakterišu promene na centralnom delu mrežnjače, makuli (tački jasnog vida), koje su često praćene smanjenjem vidne funkcije - dolazi do progresivnog smanjenja centralnog vida uz relativno očuvan periferni vid. Postoje dva oblika ove bolesti: suva i vlažna forma senilne makularne degeneracije. Suva forma je mnogo zastupljenija, čak 90% obolelih pati od ove forme.

Za lečenje je veoma važno promeniti stil života i poznavati činjenicu da sve što je dobro za srce dobro je i za makulu! Pored prestanka pušenja, zdrave ishrane i vežbanja u terapiji senilne makularne degeneracije se koriste vitaminski suplementi.

Kako saznati koji je suplement pravi za suvu formu senilne makularne degeneracije?

Naučna istraživanja su utvrdili određenu formulaciju elemenata koja može usporiti dalje napredovanje ove bolesti pod nazivom: AREDS formulacija a prema istoimenoj studiji i sadrži sledeće elemente u određenoj količini: 10 mg luteina, 2 mg zeaksantina, 350 mg dokozahekasanoične kiseline (DHA), 650 mg eikozo (EPA), 25 mg cinka, 500 mg vitamina C, 400 IU vitamina E i 2 mg bakar oksida. Svaki dodatak ovoj formulaciji ukoliko ima jak antioksidativni efekat je dobrodošao u lečenju. Retaron kapsule su potpuno u skladu sa AREDS formulacijom.

Sastav Retaron® kapsule je sledeći: 

Lutein i zeaksantin imaju ulogu antioksidanasa i predstavljaju prirodni filter koji štiti makulu od UV spektra sunčevog zračenja. Lutein i zeaksantin se nalaze kao anti-oksidativni pigmenti u oku, ali starenjem, njihova količina se sve više i više smanjuje. Najveće koncentracije ovih supstanci je u makuli lutea-i, mestu najoštrijeg vida.

Lutein i zeaksantin u Retaron kapsulama imaju oznaku FloraGlo - što znači da se dobijaju iz prirode, iz cveta nevena. Time se obezbeđuje bolja absorpcija ovih pigmenata, istovetna onoj kao da smo ih uzeli iz hrane.

Aronija (Aronia melanocarpa) je grm divljih plodova sa tamnocrvenim bobicama. Ove bobice sadrže flavonoide koji imaju antioksidativno dejstvo i podržavaju perfuziju malih krvnih sudova. Zbog toga je sadržaj bioaktivnih biljnih jedinjenja u plodiću bobica izuzetno visok, pa njihov ekstrakt pruža zaštitu od slobodnih radikala. Aronija ima najveći antioksidativni kapacitet među svim bobičastim voćem. Elementi u tragovima poput cinka i selena kao bitnih elemenata antioksidativnih operativnih enzima ljudskog organizma poboljšavaju zaštitu od oksidativnog stresa.

Vitamini C i E, su delovi prirodnog zaštitnog sistema od uticaja slobodnih radikala i rezultirajućeg oksidativnog stresa.

Esencijalne polinezasićene omega-3 masne kiseline dugih lanaca DHA (dokozaheksaenoična kiselina) i EPA (eikosapentaenska kiselina) dobro su poznate kao komponente ribljeg ulja. Najveća koncentracija ovih supstanci u ljudskom organizmu otkrivena je u mrežnjači (retini). Nova istraživanja kažu da je posebno dokozaheksaenoinska kiselina neizostavna komponenta netaknute, funkcionalne retine koja ima dobru perfuziju. Zbog toga u poređenju sa drugim suplementima Retaron® sadrži veliku količinu ove dragocene omega-3 masne kiseline.